Heinolan mies

Köyhän miehen parempi sote

Monet ihmiset näkevät soten hyvin kieroutuneesti kuntien pelastajana. Joidenkin mukaan soten kaatuminen olisi jopa ihan kauhistus. Useissa lehtikirjoituksissa viitataan myös kokoomuslaisen Eero Laesterän lausuntoihin, joiden mukaan kunnat eivät pärjää ilman sotea. Samaisen Laesterän firma Perlacon tekin kymmenkunta vuotta sitten niitä nerokkaita painelaskelmia, joiden mukaan kaikkien Päijät-Hämeen kuntien pitäisi liittyä Lahteen. Hänen kamunsa Osmo Soininvaara muiden Lahden lobbareiden kanssa komppasi, että muuten meille kävisi huonosti, palvelut romahtaisivat ja veroprosentti nousisi pilviin. Mehän kaikki tiedämme, että se oli roskapuhetta ja huonosti kävi vain Lahdelle. Tai myös Nastolalle, jonka Lahti varasti ja tuhosi kolmisen vuotta sitten. Silti kyseiseen firmaan ja konsulttiin viitataan ja uskotaan kuin messiaaseen.

Jotkut perustelevat sotea sillä, että terveyskustannukset siirtyisivät kunnilta valtiolle, eivätkä ne siten enää rasittaisi kuntien taloutta. Tosin siinä myös pienenevät valtionavut hyvin erikoisen laskentatavan mukaan. Eli jos nyt oikein pihistellään sotemenojen kanssa, niin sitten jatkossa niihin voisi saada enemmän rahaa. Sitten hyvin monelta on unohtunut, tai ei ole sitä älynnyt, että soteuudistuksen myötä myös ne sotepalvelut lähtevät pienistä kunnista pois. Kuntayhtymät ja sairaanhoitopiirit keskittävät niitä isompiin maakuntakeskuksiin eli lähipalvelut katoavat, tai ainakin heikkenevät merkittävästi. Isoille terveystaloille ne pienet tai syrjäiset kunnat eivät ole tarpeeksi houkutteleva bisnes. Tai he mielellään lähtisivät niihinkin vuolemaan kultaa omilla ehdoillaan. Eli ihan kuten vanhustenhoidossa ollaan nähty, siitä seuraa vain isoja ongelmia. Näiden firmojen tarkoitus on vain tuottaa voittoa ahneille johtajilleen ja osakkailleen hyvinkin kyseenalaisin keinoin. Nyt nämä samat firmat pitäisi päästää melskaamaan ja pilaamaan muukin terveydenhuolto. Jotkut viisaat laittaisivat ihmiset hoitamaan itse itseään entistä enemmän uusien tietoteknisten ratkaisujen avulla. Se mitä mieltä olen siitä asiasta ei ole painokelpoista tekstiä.

Sitten kun otetaan vielä nämä sotessa suunnitellut säästöt. Säästöjä ei suunnitellussa sotemallissa voi tulla muuten kuin jättämällä ihmiset heitteille ja hoitamatta. Tähän soten valmisteluun ollaan nyt käytetty noin miljardi euroa vähän eri laskentatavasta riippuen. Minusta se on helvetillinen raha turhuuteen. Sillä rahalla olisi saatu perusterveydenhuoltoon ja hammashoitoon monta lääkäriä, hoitajaa ja muuta hoitohenkilökuntaa. Nyt ne rahat ovat kadonneet kuin tuhka tuuleen. Edelleen laittaisin kaikki tuohon hölmöilyyn osallistuneet virkamiehet maksamaan ne omista varoistaan takaisin ja heidän omaisuus takavarikkoon. Yhteisen rahojen ja palveluiden hävittämisestä ei voi selvitä seuraamuksitta.

Joku viisas puolestaan on esittänyt, että jätetään yksi tai useampi hävittäjä ostamatta, niin rahaa piisaa sitten kaikkeen. Jaaha, mistähän sen jälkeen leikattaisiin? Jätetään vaikka palo- ja poliisiautoja ostamatta, esimerkkejä olisi lukuisia. Minä pitäisin sosiaali-, terveys-, palo- ja pelastustoimesta sekä puolustusvoimista tiukasti näpit erossa. Niihin pitää sivistysvaltiossa löytyä aina julkista rahaa. Meillä Suomessa sitä rahaa kyllä piisaa, mutta nykyinen hallitus on kunnostautunut sen hyvin epätasaisessa jakamisessa. Siitä hyvänä esimerkkinä ovat nämä miljardiluokan veronkevennykset muutenkin hyvin toimeentuleville. Aivan samanlaisia on ajanut jenkkien kokoomus eli republikaanit karismaattisen johtajansa Trumpin suulla.

Tämä meidän äärioikeistolainen hallituksemme on kyllä ollut kaikella muullakin tapaa tyhmyyden ruumiillistuma. Valtion omaisuutta on laitettu lihoiksi pilkkahintaan, moni ihminen voi todella huonosti ja asioita ajetaan härkäpäisesti vielä huonompaan suuntaan Ei pidä myöskään unohtaa mitä vahinkoa kilpailukykysopimus on tehnyt monelle kunnalle ja pienelle ihmiselle. Mutta tiivistettynä; mitään sotea emme tarvi, vaan tässä mittakaavassa pienen, miljardin euron satsauksen julkiseen perusterveydenhuoltoon.

Mika Yli-Kaakinen

Heinolan mies

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

Toimituksen poiminnat