Heinolan mies

Maakunta on enää vain haitallinen illuusio

Maakunta- ja soteuudistukset lähestyvät vääjäämättä maalia. Hallituspuolueista ei näytä irtoavan ryhmää pelastamaan Suomea. Siitä on kyse, kalliisti rakennetun isänmaamme pelastamiselta keskustalaiselta illuusiolta, maakunnilta, idealta joka on sadassa vuodessa mädäntänyt pelkäksi irvikuvakseen.

Kuuden miljoonan asukkaan hyvin harvaan asutun maan jakaminen 18:aan täyden palvelun hallintoalueeseen on sulaa hulluutta. Suuri osa tästä alueesta on vielä täysin asumatonta.

Maakuntahallinnon syntyminen merkitsee sitä, että maailman parhaimpiin luetun valtionhallinnon tehtäviä siirretään maakunnille, joissa kirjavilla kriteereillä valitut palkolliset alkavat uusia tehtäviä hoitaa – maakuntapoliitikkojen ohjauksessa.

Syntyy erilaisia toimintatapoja ja linjauksia. Miten silloin turvataan suomalaisten yhdenvertaisuus eri puolilla maata? Minkä maakunnan linja on Suomen linja keskusteluissa Brysselin kanssa? Entä mistä löytyy tarvittava juristien joukko vaikkapa Kainuuseen?

Korruption siemen on jo kylvetty uusiin maakuntiin. Kuuluu jo viestejä, että maakunnan valtapuolueen maakuntavirkamiehiä ollaan jo vakinaistamassa uusiin virkoihin. Toisaalta tulossa on niin raju muutos ja uusi vastuu, että useita maakuntajohtajia on jättänyt paikkansa.

Maakuntauudistuksen kerrotaan mm. uudistuksen mielikuvamarkkinointiin luodulla omamaakunta.fi-sivustolla vähentävän hallintoyksiköitä 400:sta 18:aan. Tällöin on tarkoituksella unohdettu mm. se, että uusi Luova-virasto aikoo perustaa kaikkiin maakuntiin omat ”valvontakonttorinsa”.

Maakuntauudistuksen käenpoikana syntyvä Luova tulee vielä yllättämään luojansa, keskustalaiset ministerit ja varsinkin heidän tukijoukkonsa MTK:ssa. Luovaa tässä erilaisia lupa- ja valvontatehtäviä saavassa virastossa on vain nimi, ja voi ennustaa että se tulee ottamaan maakunnat ja luonnonvaroja hyödyntävät elinkeinot tiukkaan ”vihreään” otteeseensa.

Erityisen myrkyllisiä maakunnat tulevat olemaan maaseudun pienten kuntien ja kaupunkien kannalta. Maakuntien keskuskaupungit (esim. Seinäjoki ja Kuopio) ovat jo vuosia kahmineet keskinäisessä kasvukilpailussaan ympäryskuntia, joista monissa keskusta on ollut suurin puolue.  Itsenäisiksi jääneet kunnat ovat kavahtaneet tätä kehitystä.

Maakuntauudistus hyödyttää maakuntakeskuksia ympäristönsä kustannuksella. Maakuntavaalijärjestelmä varmistaa sen, että keskuskaupunki sanelee uudessa maakunnassa päätökset. Kuntien voimavarat hupenevat entisestään ja niistä tulee apaattisia reservaatteja.

Pyhä vaihtokauppa ”maakunnat meille – valinnanvapaus teille” on ainutlaatuinen historiassamme. Vaalit niukasti voittanut keskusta ohjaa vaihtokaupan seurauksena Suomea suuntaan, jossa mm. maaseudun sote- ja liikennepalvelut katoavat. Tämä näkyy jo nyt keskustan kannatuksessa. Keskustassa joko ymmärrys toimii viiveellä tai puolueessa kuvitellaan suuren osan maata lankeavan sen syliin. Näin ei tapahdu.

Maakuntien itsenäisyyskin on pelkkä illuusio. Ne joutuvat yhdistämään voimansa monessa asiassa. Yksi tällainen on keskusjohtoinen maakuntien tilakeskus. Kunnat ja maakunnat luovuttavat käytännössä korvauksetta suuret investointinsa tilakeskukselle. Tiloja hylätään ja haudataan uuteen roskapankkiin. Selvää on, että uudet tilat tulevat keskuskaupunkeihin.

Jokainen 200:sta kansanedustajasta on yhtä lailla vastuussa edessä olevasta isänmaata kohtaavasta katastrofista. Kukaan heistä ei voi paeta ryhmänsä selän taa, kun tiedetään että ratkaisu riippuu muutamasta edustajasta.´

Keskusta ajaa tietysti uudistusta sokeasti, myös jopa eräät lääkäreinä työskennelleet seniorikansanedustajat ja monet muut, jotka edustavat suurinta menettäjää eli maaseutua.

Kokoomuslaiset ovat uhraamassa ylpeytemme eli rationaalisesti ja tehokkaasti toimivan hallintokoneiston ulkomaisten terveysjättien etujen vuoksi, eikä heihin pysty enää vaikuttamaan.

Sinisten yksituumaisuus asiassa on mysteeri. Veikko Vennamon ja Eino Poutiaisen perintö maaseudun väestön asian ajamisessa tuntuu unohtuneen tyystin. ilmeisesti sinisten kansanedustajat uskovat voivansa uudistusta tukemalla turvata paikkansa eduskunnassa. Illuusio sekin.

Suomalaisen kansanvaltaisen, laadukkaan hallinnon hautajaisiin on enää muutama viikko.

Mika Yli-Kaakinen

Heinolan mies

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat