Hallitus ”uudistaa” osa XXXXVI

"Nykyisen terveydenhuollon on kuntoutettava ihmiset takaisin elämään eikä makuuttaa heitä homeisissa 1970-luvun parakeissa jossain maakunnan metsissä". Näin runoilee kokoomuksen äärisiiven edustaja Francis McCarron (Etelä-Suomen Sanomat 20.4). Nastola, Asikkala, Iitti ja Padasjoki ovat hänen logiikan mukaan ilmeisesti näitä maakunnan metsiä, kun niistä vuodeosastot lakkautettiin. Koskahan maakunnan muut seudut lasketaan metsäksi? Tämä kuvaa hyvin asennetta, jonka mukaan muillekin maakunnan kunnille käy huonosti. Mehän olemme vain hikinen takapajula, kuten Frank kamuineen ajattelee.

Maakuntauudistus tuhoaa lähidemokratian eikä pieni kunta enää saa päättää omista tärkeistä asioistaan. Jatkossa keskuskunta määrää äänimäärällään kaikesta, eivätkä pienet kunnat enää saa edustajiaan päättäviin elimiin kuten nyt esimerkiksi kuntayhtymien valtuustoon. Nyt pitäisi kuulemma ajatella koko maakunnan etua. Kyllä sitä omaa napaakin pitää ajatella varsinkin pienissä kunnissa, jotta niiden elinvoima säilyisi, eivätkä ne täysin kuihtuisi isojen keskuskuntien suuruudenhulluuden takia. Esimerkiksi Lahti haaveilee olevansa vuonna 2030 150 000 asukkaan kaupunki. Lahden kasvuhan ei ole mahdollista ilman, että he taas käyvät varkaissa kuten Nastolassa pari vuotta sitten. Nastola olisi pärjännyt hyvin itsenäisenä kuntana, mutta heidän vastuuttomat päättäjät möivät sielunsa Lahdelle.

Soteuudistus ei todellakaan tuo mitään leveitä hartioita eikä turvaa pienten kuntien palveluita. Niistä ne keskitetään keskuskuntiin, eikä ne pienet ja syrjäiset paikkakunnat edelleenkään ole ahneelle yksityiselle toimijalle tarpeeksi hyvä bisnes. Se mökinmummo jää siis jatkossa täysin ilman hoitoa. Tämän idioottimaisen soteuudistuksen takia monet kunnat hädissään ulkoistavat terveyspalveluitaan turvatakseen ne. Miljardeja euroja verovaroja valuu paratiisisaarille näiden verosuunnittelua ja veronkiertoa harjoittavien yritysten toimesta, kun niille rahoille olisi käyttöä täällä Suomessakin. Jyrki Katainen ja Henna Virkkunen ovat Sipilä-Orpo-Soini -trioon verrattuna ihan hyviä tyyppejä, vaikka aikoinaan ajattelin, ettei heitä huonommaksi voi enää laittaa.

Ruskealla kielellä pääsee kyllä pitkälle, kuten ollaan nähty työministeri Lindströmin kohdalla. Nyt tämä kouluja käymätön mies on työttömän ja monen töissä käyvänkin pahin kauhu. Siinä on hyvä esimerkki siitä, kuinka valta turmelee ja omat periaatteet lentää romukoppaan. Vai mitähän hän olisi itse ajatellut ajamastaan epäinhimillisestä aktivointimallista toimiessaan luottamusmiehenä paperitehtaalla.

Minusta perustuslakivaliokunnan tulisi syynätä tämä demokratian tuhoava maakuntauudistus tarkemmin toisen kerran. Muuten rakas isänmaa on pian veli Venäjän kaltainen oligarkkien hallitsema maa.

Näiden "uudistusten" kanssa käy niin, että pienet hyvin asiansa hoitaneet hienot kunnat ja kaupungit tuhoutuvat ja jälki niissä on kuin ydinaseen jäljiltä. Esimerkiksi Heinolasta loppuu meidän loistavat terveyspalvelut, joista meille ollaan aina oltu kateellisia. Sote- ja maakuntauudistusten valmistelu on lakkautettava välittömästi. Siinä olen kokoomuslaisen Jan Vapaavuoren kanssa täysin samaa mieltä, vaikkakin hän ajattelee asiaa ison kaupungin näkökulmasta.

Mika Yli-Kaakinen

Heinolan mies

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu